Farkas Zoltán: Vlagyimir Szolovjov

szolovjov

A filozófusportrékat felvonultató sorozat legújabb darabja az orosz vallásbölcselőről szóló első magyar nyelvű nagymonográfia (Attraktor Kiadó).

Farkas Zoltánnal (SZTE Ságvári Gimnázium) Czeglédi András filozófiatörténész és Szőke Katalin irodalomtörténész beszélgetnek.

“Makacs ember volt, akit ha valami foglalkoztatott, annak a végére járt, és ebben sem tudományos, sem emberi, sem politikai korlát nem akadályozhatta meg. Ennek persze van árnyoldala is, hiszen sem fogalomhasználata, sem jegyzetapparátusa nem mondható minden esetben konzekvensnek. Önálló, eredeti, organikus orosz bölcseleti rendszert akart létrehozni, mellyel a világ végső kérdéseire akart választ adni. A világ teljességébe vetett naiv hitét művei ma is közvetítik, ami a posztmodern kor emberét is fel tudja tölteni. Rendkívüli vonzerővel bír az is, hogy alig van olyan kérdés, amivel ne foglalkozott volna. A Kelet elismerését azzal is kivívta, hogy a vallást és a filozófiát egységben kezeli, vagyis a 20. századi gondolkodókra jellemző szellemi polarizálódás nála még hiányzik. Számos kérdésben – például a keresztény egyházak egyesítése, a természet jogainak visszaállítása – messze meghaladta korát.” (mta.hu)

  • Helyszín: Grand Café (Deák Ferenc u. 18.)
  • Időpont: 2013. június 11. (kedd) 19.00
Share
A bejegyzés kategóriája: Attraktor Kiadó, Farkas Zoltán, Grand Café, Június 11. (kedd), Könyvbemutató
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük