Olvasó- és Játszóliget

olvasoliget
A 84. Ünnepi Könyvhét idejében Olvasó- és Játszóligetben bemutatkozó írók, művészek, szervezetek, interaktív játékokkal várják a Dugonics térre látogató gyerekeket és családokat. A felnőttek a minőségi időt szeretnének ajándékozni a gyerekeknek, olyan pozitív értékek iránti elköteleződésre mutatva mintákat, mint a könyv és az olvasás szeretete, az élővilág, a Föld és a Naprendszer tisztelete, a kulturális sokszínűség iránti érzékenység, a kreatív játékok, a hangok és a hangszerek világa és a vizualitás, azzal a céllal, hogy a könyv ünnepe a gyerekeknek is ünnep legyen!

SOMOGYI-KÖNYVTÁR, GYERMEKKÖNYVTÁR (június 8-9.)

A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára közel 50 éve áll Szeged lakosainak szolgálatában. A  könyvtárosok a kezdetektől a mai napig folyamatosan munkálkodnak azon, hogy tartós kapcsolatot teremtsenek a gyerekek és a könyvtár, a könyv, az olvasás között. A klasszikus és a legújabb ifjúsági könyveket is tartalmazó állomány, a csoportos foglalkozások, rendezvények, olvasásnépszerűsítő játékok sokasága mind ezt a célt szolgálja.
Az olvasó- és játszóligetben a gyermekkönyvtár olyan játékos feladatokkal várja a gyermekeket és szüleiket, amelyek mesékhez, ifjúsági regényekhez kapcsolódnak. Az interaktív, egyben fejlesztő játékok a különböző korosztályokat megszólítva keltik fel az érdeklődést a történetek iránt.

ÉGIGÉRŐ PROGRAM (június 6-10.)

Szeged gyermekkönyvnapi programjainak társszervezőiként sátrunknál a legjobb gyerek- és ifjúsági könyvekkel, heverészős-üldögélős olvasósarokkal, izgalmas gyermekirodalmi programokkal és játékokkal várjuk az olvasni, lapozgatni vágyókat, mondókázó tipegőktől a mesélni vágyó nagymamákig, családoktól az iskoláscsoportokig.

A “Égigérő”-programot azért hívtuk életre, hogy az a sok csoda, ami ma gyermekkönyvek formájában megszületik megtalálja méltó helyét a családok és a gyermekeinket oktató, nevelő intézmények könyvespolcain.
Olvasásnépszerűsítő munkánk során gyermekirodalmi programokon, pedagógusoknak szervezett szakmai programokon és alternatív szülői értekezleteken igyekszünk felhívni a gyermekek közelében élők figyelmét a mese- és olvasás fontosságára.
Internetes oldalunk (www.egigerokonyvek.hu) szakmai része a gyermekirodalommal foglalkozó szervezetek, internetes társoldalak, blogok gyűjtőoldalaként lehetővé teszi, hogy a hozzánk látogatók minél jobban eligazodjanak a gyermek- és ifjúsági irodalom világában és a legjobb könyvet a legmegfelelőbb időben adják gyermekeik, tanítványaik kezébe.

FÖLD NAPJA ALAPÍTVÁNY (június 8-9.)

A Föld Napja Alapítvány honosította meg 1990 óta Magyarországon a Föld napja ünnepét (április 22.) és közel negyedszázada ad ki környezeti témájú könyveket, társasjátékokat minden korosztálynak.
A könyvhét lehetőséget ad arra, hogy minél többekhez eljutassuk üzenetünket a Föld sérülékenységéről és arról, hogy nem élhetünk a természet sokszínűségének megóvása nélkül.
A 84. Ünnepi Könyvhéten Föld Napja Alapítvány közös játékot kínál, sok beszélgetést és hasznos könyveket a mindennapi környezetvédelemről: többek között A világ helyzete című könyvsorozat legújabb kötetét a Fenntartható jólétről, rendhagyó Hétköznapi kalauz című kézikönyvünket, olyan ökotársasjátékot, ahol a Játszma során önmagunkat is le kell győznünk, valamint különleges memóriajátékot is a babok sokféleségéről.

KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG (június 8-9.)

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság interaktív bemutatóval, játékos feladatokkal várja az érdeklődőket , ízelítőt adva a 84. Ünnepi Könyvhét központi helyszínén a Szeged környéki védett területek természeti értékeiből, élővilágából, bemutatva a témához kapcsolódó könyveket is. Az életkornak megfelelő játékos tesztek kitöltői között minden nap ingyenes nyílt túra belépőket sorsolunk ki.

PARTISCUM CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET, digitális planetárium  (június 8-9.)

A Dugonics téren, az Ünnepi Könyvhét helyszínén délelőttönként távcsöves bemutatóval, csillagászati műszerekkel, mini Naprendszer-modellel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.
Virtuális túra a Naprendszerben – A csillagos égbolt látványa mindig is lenyűgözte az embereket. De miket is látunk valójában? Mit tudunk ezekről az égitestekről? Hogyan keletkeztek? Milyen messze vannak? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre keressük a választ a planetáriumban.
A Partiscum mobil­plane­tá­rium segítségével csillagászati és űrkutatási ismereteket kapnak a látogatóink, betekintve ezáltal a csillagok lenyűgöző és csodálatos világába. Az előadások egy 6 méter átmérőjű, 4 méter magas, hordozható, felfújható kupolában tekinthetők meg, melynek befogadóképessége 30-35 fő.
Délután a hatméteres, mobil digitális planetáriumban félórás előadásokon az érdeklődők megismerkedhetnek a Naprendszerrel és ellátogathatnak a dinoszauruszok világába is. A programok ingyenesen látogathatók!

NEMZETISÉGEK HÁZA – SZEGED (június 8.)

A Nemzetiségek Háza, amelynek fenntartója a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása, fontos feladatának érzi, hogy kulturális hidat képezzen a magyarországi nemzetiségek és a “többségi” társadalom között. Kapuit igyekszik minél szélesebbre tárni, hogy minél többen betekinthessenek az itt élő nemzetiségek szokásaiba, ünnepeibe és szerteágazó kultúrájába. A Nemzetiségek Háza standján a szegedi nemzetiségek kiadványait ismerhetik meg.
2007-ben a Nemzetiségek Háza a Nemzetiségi Szövetséggel közösen megjelentetett egy válogatást SOKSZÍNŰ NEMZETÜNK címen a nemzetiségi mesék színes világából. A kedves érdeklődök az Olvasó- és Játszóligetben június 8-án, szombaton 15 és 16 óra között, a mesék varázslatos világán keresztül nyerhetnek betekintést a szegeden élő nemzetiségek életébe.

MÁLTAI JÁTSZÓTÉR ÉS JÁTSZÓHÁZ (június 8.)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1998-ban, Budapesten indította útjára a „Játszva megelőzni programját” és építette fel az első ún. Máltai típusú Játszóját.
Szeged városában Retek utcai Játszónkat 2001. őszén nyitottuk meg, azzal a céllal, hogy korszerű, védett család- és gyermekbarát közösségi tereket (játszóteret és szervesen hozzá tartozó játszóházat) működtessünk minden olyan család számára, akik nem tudnak a közvetlen lakókörnyezetükben a gyermekeiknek más aktív és tartalmas, életkori sajátosságokhoz is igazodó szabadidő-eltöltést biztosítani.

A 84. Ünnepi Könyvhét lehetőséget ad arra, hogy az Olvasó- és Játszóligetben a különböző korosztályú gyermekek és szüleik számára olyan kézműves foglalkozásokat tartsunk, amelyek a könyvek szeretetéhez kapcsolódnak.
A kisebbek kreativitásukat könyvjelző és kisnotesz készítésével fejleszthetik, míg az iskoláskorú gyerekek olvasással egybekötött társasjátékokkal játszhatnak (pl. Activity, Beugró) ezzel is segítve a könyvek és az olvasás népszerűsítését.

MUCSI GERGŐ ütőhangszeres művész (június 9.)

„Hangszersimogató” – interaktív ütőhangszeres bemutató Mucsi Gergő vezetésével
A bemutató részvevői az ütőhangszerek izgalmas világába kalandozhatnak el Mucsi Gergő ütőhangszeres művész vezetésével. A hangok sokszínűsége, zajok, zörejek és ritmusok, az ütésre megszólaló hangszerek nem csak érdekesek, de kipróbálva a gyermekeknek szinte azonnali sikerélményt nyújtanak.
A bemutató vezetője Mucsi Gergő, ütőhangszeres tanár, a csongrádi Galli János Alapfokú Művészeti Iskola tagintézmény-vezetője, a RitmusDepo zenei portál főszerkesztője. Rendszeres szervezője és fellépője hangszerbemutató hangversenyeknek, valamint zenetanulást népszerűsítő koncerteknek. Hangszertörténeti cikkeit, írásait a Dobos Magazin is publikálja.
Az idei Könyvhét alkalmával a gyerekek a legnépesebb hangszercsaládot, az ütőhangszereket is megismerhetik a történetekkel, mesékkel, hangszeres bemutatóval és közös játékokkal átszőtt interaktív bemutatóban.
Kapcsolódó weboldalak:
Amikor a főszerkesztő is zenél; „Ütős estét” ígér Mucsi Gergő…; RitmusDepo

BREKI MAGAZIN (június 8-9.)

A Breki magazin a Délmagyarország Kiadó gyermekmagazinja. A magazin elsősorban 3-6 év közötti gyerekeknek szól. A 48 oldalas, színes magazinban fejtörők, képességfejlesztő rejtvények, mesék, mondókák, kifestők találhatók.
Célunk az, hogy ez a korosztály ismerje meg magazinunkat, forgassa, olvassa, rajzoljon benne a könyvhét ideje alatt is.

PILCZ ROLAND, a Kalyber Joe képregények alkotója (június 8-9.)

A szegedi képregény-alkotó együttrajzolásra várja az Olvasó- és Játszóliget látogatóit.
Pilcz Roland így vall teremtett hőséről a konyvesblog.hu internetes oldalon: „Sosem akartam vele túl nagyot mondani. „csak” szórakoztatni. Elsőnek magamat. Aztán másokat is. Mivel már 17 éve, hogy kitaláltam a figurát, egészen hozzám nőtt, mint egy régi barát. Ezért is ennyire a szívem csücske. Persze sok fázison átment a karakter. Először egy vadnyugati kutya-seriff volt, innen a Kalyber név. Tizenegy éves voltam ekkor. Később egyre többet akartam vele kifejezni, egyre igényesebben; mondhatni együtt nőttünk fel. Hamar embert csináltam belőle, és sokat komolyodott, de a fő vonalai megegyeznek a gyerekkori rajzaimon levőkkel. Filmek, képregények persze nagy hatással voltak és vannak rám, de már az elejétől fogva azért szerettem meg az egészet, mert úgy éreztem, hogy van benne valami eredetiség, és ezt jó lehetőségként éltem meg. Imádom a fejlődéstörténeteket, és a Kalyber már-már egy fejlődéstörténeti iskolapélda.”

BELVÁROSI MOZI (június 9.)

Filmes kvízek kicsiknek, nagyobbaknak és felnőtteknek egész nap – a helyes megfejtők között 18.30-kor családi mozibelépőket és a Danuvia sétahajó Mesebárka járataira családi belépőket sorsolunk ki.
Egész nap „ősmozi”: zootróp, az optikai csalódások csodálatos világa, „pörgetős füzet”
Játszósarok, benne kézműves foglalkozás:  taumatrop készítése, „pörgetős füzetek” rajzolása, filmes puzzle-k
14.00-17.00 óráig arcfestés
15.00 órától : A Belvárosi mozi, ahogy még nem láttuk
Túravezetés pincétől egészen a géptermekig. Indulás a Dugonics térről csoportosan.

SZTE FÜVÉSZKERT (június 9.)

A növényvilág sokszínűségére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az állandóan növő lények – növények változatos élőhelyeket népesítenek be, mivel elköltözni nem tudnak így kénytelenek alkalmazkodni. Nemcsak színükkel és formájukkal, de életmódjukkal is alkalmazkodnak élőhelyükhöz. Csodálatos fotókkal, rajzokkal illusztrált könyvekből mesélnek, okulnak gyerekek és felnőttek, de a természet és növényvilág élő, igazi arcával ritkán találkoznak. Ezt szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek.

SZEGEDI VADASPARK (június 9.)

Az állatok kíméletes és szakszerű tartása, a természet szépségeinek megismerése és megőrzése, a környezet védelme, de a ma már oly fontos, mind az előzőeket is magába foglaló fenntartható életmódra törekvés is témája lehet egy-egy szakirodalmi vagy ismeretterjesztő kiadványnak, sőt szépirodalmi alkotásnak is. A Szegedi Vadaspark mindezen területekkel a gyakorlatban foglalkozik, sőt ismeretterjesztő és oktató tevékenysége révén, az állatok segítségével igyekszik a mai kornak megfelelő környezetkultúrát közvetíteni. Standján éppen ezért élő állatokkal, őket megismertető játékos programokkal, sőt két környezeti nevelést szolgáló kiadvánnyal is lehet találkozni.

LAQ, A XXI. SZÁZAD ÉPÍTŐJÁTÉKA  – Japánból! (június 7-8.)

LaQ és iOTOBO játékbemutató pénteken és szombaton „ LoQ-professzor” vezetésével – A 7 különböző építőelemből bármilyen 2D és térbeli 3D modell elkészíthető.

Share

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.